G-o! De Regenboog te Bree wordt eerste klimaatschool in Vlaanderen!

Basisschool De Regenboog in Bree wordt Klimaatschool

School heeft klimaat als belangrijkste thema

  • dinsdag 19 november 2013, 03u00

krant

De Regenboog wordt in september volgend jaar GO! Klimaatschool Bree.

BREE – Het gemeenschapsonderwijs GO! start in september met de Klimaatschool in Bree. De school moet jongeren klaarstomen voor de toekomst met als belangrijkste thema het klimaat.

‘Ook voor scholen is het steeds belangrijker om zich te profileren’, zegt algemeen directeur Denis Von­ckers van scholengroep 14. Met de groep werd dan ook besloten om basisschool De Regenboog in Bree om te vormen tot GO! Klimaatschool Bree, met als baseline ‘Energiek Basisonderwijs vanuit duurzaamheid en innovatie’. De nieuwe school gaat in september van start. Het is de eerste school van de scholengroep die zodanig projectmatig zal werken. De school dient als voorbeeld voor de andere scholen.

‘Klimaat is een van de belangrijkste thema’s van de eeuw. We willen onze kinderen klaarstomen om hiermee aan de slag te gaan’, zegt algemeen directeur Denis Vonckers. ‘We zien klimaat in de brede zin van het woord, dat gaat over het weer, het milieu, duurzaamheid, maar ook wetenschap en innovatie.’

Verplichte leerstof blijft

De directeur benadrukt dat de school de eindtermen moet blijven volgen en dat de kinderen ook de nodige en verplichte leerstof blijven krijgen. ‘Het zijn vooral de projectweken die in het teken van het klimaat staan’, zegt Sabine de Jong, directeur van GO! Klimaatschool Bree. ‘Maar ook tijdens de gewone lessen wordt het klimaat geïntegreerd. Leerlingen moeten zelf meer ontdekken, zoeken en onderzoeken, en dit met elke maand een ander hoofdthema. We willen de competenties van de kinderen aanwakkeren, zelfstandig werken stimuleren, maar ze ook leren argumenteren en voor hun standpunten opkomen.’

Atheneum

De lessen zullen na de lagere school voortgezet worden in het Atheneum. Met de nodige labo’s, werkhuizen en kennis in huis zal er een grotere samenwerking tussen de lagere school en het Atheneum ontstaan. De secundaire school wordt bovendien vanaf september volgend jaar ook uitgebreid. ‘Vandaag zijn we nog een middenschool, maar we zullen vanaf volgend jaar ook na het vierde jaar opleidingen aanbieden, zodat de leerlingen hier ook na het vierde jaar hun schoolloopbaan kunnen vervolgen’, zegt Christel Moors, directeur van het Atheneum.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s